Line Dance


Line Dance har amerikanskt ursprung med likheter och influenser från folkdanser under 1800-talet. Under 70/80-talet fick dansen ett rejält uppsving och spred sig senare till Sverige under 90-talet. Som i USA dansades det mestadels till countrymusik vilket fortfarande är stort inom Line Dance men idag dansar man till alla musikstilar och det dröjer inte länge förren man hittar en dans till låtarna på radions topplistor.


Line Dance har fått sitt namn då man formerar sig i rader, både vågrätt och lodrätt. Danserna är uppbyggda av stegkombinationer som upprepas under en låts gång och alla dansar då på "linjer". I varje dans är det olika stegkombinationer som sätts samman och återges i en så kallade stegbeskrivning. Danserna lärs oftast ut av instruktörer men man kan också själv lära sig danserna genom stegbeskrivningar och videos på Youtube.


Linedance är upptaget i Svenska Danssportförbundet och är en av tre stora dansgrenar. Svenska Danssportsförbundet anordnar även tävlingar inom Line Dance.

Varför ska man dansa Line Dance?


Line Dance är en rolig dansform där du aldrig kommer känna dig ensam eller sakna en partner. Du kommer röra dig till musik på ett nytt sätt och lära dig stegkombinationer där du utvecklar koordinationen, balanssinnet och taktkänslan. Line Dance är även dokumneterat att förebygga benskörhet och för att hålla hjärnan igång, helt enkelt en dansform för både kropp och sinne!


Ytterligaren en fördel med Line Dance är att det inte finns någon åldersgräns.

Copyright © Alla rättigheter förbehållna