Linedance

Line Dance


Line Dance har amerikanskt ursprung med likheter och influenser från folkdanser under 1800-talet. Under 70/80-talet fick dansen ett rejält uppsving och spred sig senare till Sverige under 90-talet. Som i USA dansades det mestadels till countrymusik vilket fortfarande är stort inom Line Dance men idag dansar man till alla musikstilar och det dröjer inte länge förren man hittar en dans till låtarna på radions topplistor.


Line Dance har fått sitt namn då man formerar sig i rader, både vågrätt och lodrätt. Danserna är uppbyggda av stegkombinationer som upprepas under en låts gång och alla dansar då på "linjer". I varje dans är det olika stegkombinationer som sätts samman och återges i en så kallade stegbeskrivning. Danserna lärs oftast ut av instruktörer men man kan också själv lära sig danserna genom stegbeskrivningar och videos på Youtube.


Linedance är upptaget i Svenska Danssportförbundet och är en av tre stora dansgrenar. Svenska Danssportsförbundet anordnar även tävlingar inom Line Dance.

Varför ska man dansa Line Dance?


Line Dance är en rolig dansform där du aldrig kommer känna dig ensam eller sakna en partner. Du kommer röra dig till musik på ett nytt sätt och lära dig stegkombinationer där du utvecklar koordinationen, balanssinnet och taktkänslan. Line Dance är även dokumneterat att förebygga benskörhet och för att hålla hjärnan igång, helt enkelt en dansform för både kropp och sinne!


Ytterligaren en fördel med Line Dance är att det inte finns någon åldersgräns.

Karaktärer


I Line Dance förekommer det olika karaktärer av danser då musiken varierar. Oftast består danserna av samma grundsteg men dansas på olika sätt beroende på vilken karaktär det är. Typer av karaktärer:


Smooth

En mjuk dansstil som ger ett flyt på dansgolvet. I den här stilen ska det gå en rak tråd genom kroppen och inga böjda knän.

Till Smooth räknas West Coast Swing, Nightclub och Two Step.


Lilt

En dansstil som består av studsande steg till medryckande musik.

Till Lilt räknas Polka, East Coast Swing och Jive.


Rise & Fall (Vals)

Känns igen på sin tretakt och den enda dansen där hälen får leda steget.


Cuban

Stilen härstammar från latinmerikanska rythmer.

Till Cuban räknas Cha Cha, Rumba och Mambo.


Funky

En modern dans som kräver attityd, påminner om street-dance och hiphop.

Till Funky räknas Disco, Soul och Funk.

Nivårer


I varje dans sätter koreografen en nivå på dansen som alltid står på dansbeskrivningarna. Detta gör att vi smidigt kan hitta danser som passar oss. Typer av nivåer:


Absolute Beginner


Den här nivån är anpassad och koreograferad för att passa den som inte har någon tidigare danserfarenhet.

Rutinerna kommer att innehålla en kort följd av enkla steg på plats så som touch, stomp, kick, sways m.fl. samt enkla förflyttningar fram, bak och i sidled.


Rutinen bör inte vara koreograferade med mer än en sväng, vara utan synkopieringar, taggar eller restart. Danserna bör vara i långsam takt och idealt sett ska inte danserna ha mer än 16 räkningar, även om vissa rutiner med spegelbildsteg kan öka räkningen utan att öka de steg som används. Det är i detta skede som korrekt dansterminologi och dansgolvets etikett införs.


En Absolute Beginner-dans kommer att ge en mycket grundläggande förståelse för hur man dansar olika steg till olika musik. Den som är helt ny inom dans ska lära sig och utföra en Absolute Beginner-dans efter instruktioner utan stress. 


Beginner


Den här nivån är anpassad och koreograferad för att passa den som har tidigare danserfarenhet eller den som vill fortsätta utveckla sina grunder från Absolute Beginner.


Rutinen bör inte vara koreograferade med mer än två svängar, nya stegkombinationer kommer introduceras med bland annat "korsrörelser", tempot kommer variera från långsam till måttlig och idealt sett ska danserna inte vara mer än 32-48 räkningar. Olika rytmer som så Vals eller Cha Cha kommer läras ut vilket medför grundläggande styling och kroppshållning.


En Beginner-dans kommer fortsätta att utveckla grunden med mer fokus på teknik och styling. Dansaren bör börja känna en säkerhet i stegen och musiken.


På beskrivningar står det vanligtvis:

Absolute Beginner, Newcomer, Beginner, Ultra Beginner, Low Beginner, Easy Beginner, High Beginner och Beginner/Intermediate.


Improver


Den här nivån är anpassad och koreograferad för att passa dem som har tidigare danserfarenhet och grundläggande teknik.


Rutinerna kommer vara koreograferade med flera svängar och om det inte redan har introduceras i någon tidigare rutiner kommer även taggar och restarts. Ytterligare stegkombinationer indrouceras med olika rytmer och tempon som varierar från långsam till fort. På den här nivån är danserna upp till 64 räkningar.


På beskrivningar står det vanligtvis:

Improver, Low Improver, High Improver och Improver/Intermediate.


Intermediate


Den här nivån är anpassade och koreograferad för att passa mer erfarna dansare. Man ska kunna behärska ett omfattande utbud av stegkombinationer och rörelser.


En intermediate dans kommer innehålla intressanta stegkombinationer, pauser, synkopieringar, kroppsrörelser, tidsvariationer och styling.Rutiner kan omfatta alla typer av teknik och upp till 64 steg som är det mest vanliga. Däremot kan det på den här nivå även finnas danser med flera steg eftersom rutiner kan formuleras till musiken och innehålla taggar och broar.

Detta är den mest populära dansnivån. Det är där erfarna danser känner sig mest bekväma. Det erbjuder ett brett utbud av dansrutiner som borde uppfylla de flesta danser och har ofta nya utmaningar som blir roliga och givande.


På beskrivningar står det vanligtvis: 

Intermediate, Low Intermediate, Easy Intermediate, High Intermediate, Phrased Intermediate och Intermediate/Advanced.


Advanced


Den här nivån är anpassad och koreograferad för att passa den som vill utmana sig.


På den här nivå används hela spektrumet av stegmönster och i vilken kombination som helst, det kommer att omfamna alla tempon och rytmer. Rutinerna kommer sannolikt att innehålla komplexa danssteg som pressar gränserna.

Avancerade nivådanser kan sträcka sig från en ganska kort till mycket lång dans med komplicerad stegkombinationer eller helt fraserad koreografi.

De kommer alltid att innehålla en rad snurrar och riktningsändringar med en mängd stegmönster som kräver god teknik och samordning.

Koreografi på denna nivå kommer att vara utmanande för de flesta men mycket tillfredsställande när man behärskar. Danser kan gå utöver en social dansrutin och känna och se ut som en prestationsdansföreställning.


På beskrivningar står det vanligtvis:

Advanced, Low Advanced, High Advanced, Ultimate Advanced och Phrased Advanced.